Orman Sanayi İşadamları Gazetesi (ORSİAD), Tüyap Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen Intermob 2015 Fuarı'nda "Sektörün Geleceği" adlı konferans düzenledi. Bakanlık yetkilileri, üreticiler ve perakende satıcılarının biraraya geldiği konferansta yonga levha, MDF ve laminat parkenin 2016 yılı masaya yatırıldı.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü İşletme ve Pazarlama Dairesi Başkanı Kenan Akyüz, MDF ve Yonga Levha Sanayicileri Derneği Başkanı Hakan Zengin, Çamsan Entegre ve Pazarlama A.Ş. Genel Müdürü İbrahim Özcan, Vezirköprü Orman Ürünleri ve Kağıt Sanayi Ürün Geliştirme Müdürü Mehmet Karahasanoğlu, Laminat Parke Toptancı ve Perakendecisi Ünsallar Parke Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Ünsal konuşmacı olarak katıldı.
Orman ürünleri sektörünün 2015 yılındaki artı ve eksileri tartışılırken, 2016 yılındaki beklentiler ifade edildi. Konuşmacılar 3 aşamalı sunum yaparak fikirlerini atardı. Orman Genel Müdürlüğü Pazarlama Dairesi Başkanı Kenan Akyüz, üretim kapasitesini dolduran bir sektörde görev yaptıklarını dile getirerek, uluslararası değerlendirmelerini katılımcılarla paylaştı. Türkiye'nin ciddi anlamda yol kat ettiğini, orman ürünlerinin ekonomideki payının her geçen yıl artış gösterdiğinin altını çizdi.
Buna bağlı olarak ihracat oranlarındaki yükselişten bahsederken, 10 yıllık süre içinde üretim alanlarının olumlu yönde değerlendirildiğini ve kullanıldığını söyledi.
'YAVAŞLAMA GENEL DURUMDAN KAYNAKLI'
Bölgemizin tanınmış firmalarından Ünsallar Parke Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Ünsal, perakende ve toptancılar adına konuşma yaptı. Laminat parkenin piyasa değerinin yüksek olduğunu söyleyen Ünsal, ancak bu değere rağmen 2015 yılında beklentiyi karşılamadığını dile getirdi. 2014 yılında daha çok satış yaptıklarını vurgulayan Ünsal, 2015'teki yavaşlamayı piyasanın genel durumuna bağladı. "2016 yılından umutlanmamız gereken gelişmeler yaşanıyor" diyen işadamı Ünal Ünsal, şöyle devam etti:
"2015 yılı 2014 yılına göre daha yavaş ve durağan geçiyor. Bu sene için söylüyorum, ufak da olsa küçülerek giden bir piyasa var. İnşallah sene sonuna kadar böyle gitmez. 2015 yılından çok umutluyduk. En azından 2014'e göre yükseliş bekliyorduk. Piyasadaki satışların artması ve doğal olarak üretim miktarının da yükselmesi gerekiyordu. Ancak beklediğimiz gibi gitmedi. Yüzde 30'lara kadar yavaşladık. Anti-damping etkisini hissedemedik."
'ÖDEMELER SIKINTISI VAR'
Sektörün bir başka dikkat çeken yönü, "ödemeler dengesi" olduğunu belirten Ünal Ünsal, inşaat sektörünün etkisi altına girmek istemediklerini fakat bazı durumlarda mecbur kaldıklarını dile getirdi. "Artık umutlandığımız 2016 yılı var şuan önümüzde" diye konuşan Ünsal, "Şuandaki durağanlık sadece orman ürünleri bazında, yani laminant parke açısından değil, diğer hizmet sektörlerini etkiledi. Herkes şimdi bir ay sonrasını hesap ederek adımlarını atıyor. En büyük sıkıntı zaten ödemelerde yaşanıyor. Kredi kartlarıyla ödeme olmuyor her zaman. 1, 1 buçuk milyonluk inşaat yapılıyor, harcamalardan ötürü zaten kullanılmış olan kredi kartlarındaki limit dolmuş vaziyette karşımıza çıkılıyor. Bu sefer sıralı çeklerle ödemek isteniyor. Ee çekler de 6 aylık oluyor en erken. Mecburen dayatma durumu söz konusu. Çünkü ürünü vermek zorundayız. İnşaat yapılırken sonradan akla gelen bir hizmetmiş gibi duruyor parke. Hesap edilse bile tam anlamıyla göz önünde tutulmuyor" ifadesini kullandı.